Scriu aceste randuri in contextul in care suntem obligati sa stam in casa, acasa. De cele mai multe ori, acasa este locul unde esti in siguranta si nu iti este frica. Sentimentul de siguranta este atat de important pentru noi ca specie. Citind insa stirile si reactiile oamenilor din jur la aceste stiri, vad cum frica intra in casa, pentru multi dintre noi. Exista si un grafic al fricii investitorilor de pe Wall Street, si se numeste VIX. (cel din imagine). De aceea vreau sa vorbesc despre frica, deoarece este emotia cea mai puternica care afecteaza performantele unui investitor si trader sau face diferenta dintre cei care reusesc sau cei care renunta.
Este frica rea sau buna?
Banii sunt asociati cu supravietuirea iar atunci cand pierzi bani, apare senzatia de pericol, de durere si se instaleaza frica. Creierul nostru arhaic sau reptilian este responsabil de acest lucru iar intensitatea este puternica, asemanatoare cu celelalte emotii care au aceeasi origine: foamea si sexul. Impulsul transmis este fie lupta, fie fugi fie ingheti.

Din aceasta perspectiva frica e buna, te tine departe de primejdie. De primejdie si nu de risc, pentru ca sunt doua lucruri diferite. Atunci cand stii ce faci, stai departe de primejdie si astfel riscul scade.
La inceputul carierei mele de trader nu realizam ca o tranzactie pe care am inchis-o in pierdere este de fapt o cifra din statistica mea, face parte din money managementul personal pe care mi l-am asumat de la inceput. Pentru mine in primul rand este o lectie din care am invatat ceva si care a costat acea pierdere. De multe ori nu stiam care este lectia insa am aflat-o imediat ce am citit din jurnalul de tranzactionare care sunt elementele care au stat la baza deciziei de a deschide acel ordin.

Si da, frica este rea daca o lasam sa ne conduca. Degeaba doare, sunt nervos si furios, sunt razbunator, sunt frustrat si regret ce am facut daca nu am invatat lectia. La fel ca atunci cand incasam un profit, devenim imediat euforici, bucurosi si uitam sa invatam lectia.
Unii spun ca nu le este frica. Total gresit. Pentru a avea success ca trader, ai nevoie de un nivel ridicat de constientizare a sinelui, a inteligentei emotionale si un control al emotiilor. Emotiile sunt motorul nostru. Nu tranzactionam pentru distractie sau ca o alta forma de gambling, ci pentru scopul si telul pe care ni l-am propus, si pentru emotia pe care acesta o produce in noi.
Cum ma antrenez eu pentru a face fata emotiilor?
– Imi asum de la bun inceput pierderea, o incasez mental cand intru in tranzactie.
– Ma consult cu un alt trader daca am ceva neclar
– Constientizez ca o tranzactie pe pierdere este doar una care ma duce la o alta in care incasez profit.
– Imi calculez profitul sau pierderea in pipsi si nu in USD

Persoanele care nu se lasa afectati de pierdere sau castig, si au invatat sa se desprinda de acest lucru, incep sa faca tradingul mecanic. Si aici este o alta capcana.
Reflexul dat de frica este atat de puternic incat ai nevoie de disciplina, intelegere personala profunda si un scop clar pentru a transforma calatoria de trader intr-o calatorie a cresterii tale personale. Castigul este dublu; atat financiar cat si personal.
Degeaba primesti sau descoperi un sistem bun de tranzactionare daca cel care il foloseste (adica eu sau tu) nu are puterea sa isi stapaneasca emotiile si sa respecte propriul money management.
Cei care nu reusesc in trading nu inseamna ca sunt incapabili sa faca acest lucru, ci doar nu reusesc sa-si constientizeze si sa-si integreze frica. Nu suntem perfecti si nu avem globul de cristal. Este normal sa gresim, insa este mai important sa lasam aceste experiente sa lucreze in favoarea si nu impotriva noastra.

Mihai Tiepac

trader, coach

 

 

Oare suferi și tu de iluzia cunoașterii?
Cum îți alegi brokerul