Tranzacționarea Algoritmică

Tranzacționarea Algoritmică poate fi intâlnită sub diferite nume ca de exemplu tranzacționarea automată cu ajutorul roboților sau expert advisori.
Wikipedia ne arată ca “o treime din totalul tranzacțiilor cu acțiuni din UE și SUA în 2006 au fost determinate de programe automate sau algoritmi. Iar in urma unui studiu din 2019, aprox. 92% din tranzacționarea pe piața valutară a fost efectuată de algoritmi de tranzacționare”.

Dar mai intâi să vedem ce este un robot de tranzacționare.
I se mai spune și expert advisor și este un program, bazat pe un algoritm de tranzacționare. Acesta stabilește cumpărarea sau vânzarea unui anumit instrument financiar la un moment dat precum și gestionarea tranzacțiilor. Aceste programe analizează graficele prețurilor, știri și alte activități ale pieței pe diferite timeframe-uri și pe baza strategiei de tranzacționare acestea deschid și inchid ordine in piață. Majoritatea acestor roboți sunt construiți pe platforma de tranzacționare MetaTrader, utilizând limbajul MQL. Scopul lor este să facă profit pentru tine tranzacționând pe bursă.

Avantaje si dezavantaje

Bineinteles că procesele de automatizare sunt mult mai eficiente decât cele manuale, și vin cu avantaje insă trebuie să ținem cont și de unele dezavantaje. Indiferent de nivelul tau de cunoștiințe și experiența in trading, incepător sau experimentat, tranzactionarea algoritmică te poate ajuta să ai succes. De aceea tranzacționarea automată este din ce in ce mai folosită. Este ca și cum am avea un angajat inteligent, rapid, multitasking, dar mai ales logic, care lucrează nonstop, pentru a-ți produce profit in contul de tranzacționare.

Unde găsim astfel de roboți?
Marea majoritate sunt pe platforma mql5 și poți cumpăra online aceste sisteme de tranzacționare algoritmică. Insă recomand prudență atunci când le cumpărați. Este bine să analizați nu numai modul de funcționare al robotului ci și evaluarea riscurilor in raport cu profitul generat și modul in care se raportează acest lucru. Pentru a vinde un sistem automat, câteodată producătorii pot alege perioade neconcludente de testare sau o potrivire a setarilor pe perioada in care se execută acel backtest. De aceea sunt mulți dintre cei care au cumparat astfel de roboți care au generat profit pe termen scurt insă termen lung performanța roboților achizitionați este negativă.

Rețineți că performanța anterioară nu este o garanție a rezultatelor viitoare.

Nu există un sistem de tranzacționare pus la dispoziția publicului care să genereze constant profit pe termen lung. Acesta este motivul pentru care investitorii insituționali sau fondurile de investiții păstrează propriile programe de tranzacționare secrete. Robotii realizati la iTradeHub sunt rezultatul unei echipe iar perfecționarea si inovatia continuă și azi. Eu îi folosesc.

Dacă insă ești un trader experimentat te poți gândi să-ți dezvolți propriul sistem de tranzacționare algoritmică. Este un lucru firesc ca un trader să iși dorească automatizarea propriului sistem. Este preferabil decât să își asume un risc cu un robot cumpărat. Dar pentru acest lucru ai nevoie de cunoștiinte de programare iar dacă nu le ai, poți angaja un freelancer. După construirea propriului robot aceștia ar trebui să fie testați suficient de mult pentru a se asigura că funcționează conform strategiei și așteptarilor.

Avantajele folosirii tranzacționării algoritmice:

Un avantaj major al tranzacționarii automate este eliminarea influențelor emoționale și psihologice. Traderii începatori și cateodata chiar si cei experimentați pot tranzacționa pe baza unor erori emotionale, având rezultate negative. Cu tranzacționarea automată, acest lucru nu mai este posibil deoarece roboții utilizează doar parametrii stabiliți sau setarile preinstalate.

Un alt avantaj este că iți permite să gestionezi mai multe conturi simultan, sau mai multe tranzacții in același timp. Acest lucru este practic imposibil traderilor care tranzacționeaza manual. Tranzactionarea algoritmică funcționează non stop și nu are nevoie de un supraveghetor permanent.

Am povestit mai multe despre acest subiect in podcastul de pe siteul lui Laurentiu Mihai

Sfaturi pe care mi-aș fi dorit să le primesc de la inceput.

– adaptează nevoile tale la posibilitatile robotilor pe care ii folosesti sau gasește roboți care să corespundă nevoilor tale.
– ințelegerea roboților de tranzacționare folosiți este de multe ori mai importantă decât rezultatele obținute până in prezent. Un robot cu care tranzacționez eu poate să nu fie potrivit pentru un trader care are alt nivel de risc sau stil de tranzacționare.
– folosește intodeauna un VPS (Virtual Private Server). La urma urmei faci profit asa ca ai nevoie de un computer dedicat, conectat la internet si sigur.
– să invăț de la cineva cu experiență. Așa că iți recomand cu incredere cursul Algotrade.

 Mihai Tiepac
trainer, trader
Cum îți alegi brokerul
Să îți fie sau nu frică să fii pilot Formula1